Visie

De Kaap staat voor een kentering

Zuid-Afrika is een serieuze speler op de exportmarkt, want wereldwijd de 7de belangrijkse wijnproducent. Los van wisselkoersproblemen of klimaatgrillen luidt de vraag: wat mogen we als wijnfan de komende maanden/jaren uit de Kaap verwachten? Frederick Goeminne van Minnegoed Wines (*) prospecteert dit fascinerende wijnland diverse keren per jaar.


De surprise van wines and More

Stefaan Wauters is een man die in zijn carrière veel professionele watertjes (of eerder: wijn) doorzwommen heeft. De laatste jaren focust hij op zijn project Wines & More, een wijnbedrijf dat hedendaagse brands ontwikkelt en wijnconsult-op-maat brengt. Voorlopig met de grootdistributie als cliënteel, maar steeds vaker ook maatwerk richting detailhandel.


De surprise van Poot Agenturen

In ons wijnfeuilleton “Toon ons uw troetelfles!” is deze keer Frank W. Poot aan de beurt, de eigenaar-manager van Poot Agenturen (Nederland), wiens gamma ook in België door veel wijnhandelaars wordt verdeeld. Ook al is hij beslist geen bio-prediker, kiest hij toch voor een biodynamische cuvée.

 

 


De Surprise van Anverres

Een troetelfles. Een selfie. Een visie. Méér is niet nodig voor onze nieuwe rubriek. Deze keer trekt Kris Windmolders van wijnhandel Anverres uit Antwerpen resoluut de kaart van een volgens hem miskende druif: de Cabernet Franc.

 


De surprise van Magnus

De tweede aflevering in onze reeks waar we wijnimporteurs vragen een troetelfles te delen met ons. Ditmaal is het de beurt aan Marcel Claeskens, wijnconsulent bij wijnhandel Magnus die valt voor een bianco.


De surprise van Alhambra

We starten een nieuwe reeks. Wijnimporteurs tonen een fles waarop ze trots zijn. Omdat de wijn in kwestie origineel, trendsettend, spotgoedkoop, zeldzaam, dwarsliggend of gewoon lekker is. Absolute keuzevrijheid, want noch kleur, productieland, stijl of prijskaartje zijn van belang. Alleen hun passie voor het product telt en het ‘waarom’. Ze mogen hun voorkeur zo bondig of  uitbundig lang formuleren als ze wensen.


Klaar voor Belgian Bruts?

Dat bubbels misschien wel dé sterkhouders zijn van de wijnbouw in onze Lage Landen, want wijntype met de meeste commerciële toekomst gezien ons grillig microklimaat, staat vast. Koen Podevijn van het domein Pot de Vin schreef over deze mousserende toekomst – en vooral: over de hedendaagse uitdagingen bij het toepassen van de méthode traditionelle een handig praktijkboek.


De sommelier als spelverdeler

Op 5 juni 2016 vond in Belgrado de selectie van de volgende gaststad voor het prestigieuze ‘Concours du Meilleur Sommelier du Monde’ 2019 plaats. Twee steden namen het tegen elkaar op: het Franse Bordeaux versus het Belgische Antwerpen. Het werd een strijd zoals David tegen Goliath, want underdog Antwerpen haalde het uiteindelijk met 23 tegen 17 stemmen. De Fransen zijn nog volop bezig hun kater door te spoelen.


De romantiek van het wijnmaken

Enkele weken geleden werden grote delen van Frankrijk getroffen door nachtvorst. Met enorme structurele schade aan de wijngaard als gevolg. Eén van de slachtoffers was het Château de Minière, eigendom van de Belgische Kathleen Van den Berghe. Vrijwel de gehele oogst werd in één klap vernield. Bij wijze van therapeutisch pleister lieten we haar een column maken, waarin ze de hoogte- en laagtepunten van de wijnstiel oplijst. Want waar veel consumenten slechts de glitter en romantiek zien, voert de wijnmaker (M/V) een dagelijks gevecht met de natuur.


Belgische wijn geen baby meer (deel 2)

 
Ze zijn ondertussen reeds met zeker 210 – wijnmakers en/of domeinen – en het professionaliseringsproces van de Belgische wijnbouw zet zich onverminderd door.
In deze tweede column focust Peter Doomen op onze binnenlandse bubbelproductie, analyseert hij de kracht van de Limburgse en meer bepaald Haspengouwse wijnen en vraagt zich terecht af hoe lang nog klassieke druivenvariëteiten ons wijnlandschap zullen domineren.
 
Trend 3: bubbels, iemand?
 


Belgische wijn geen baby meer (deel 1)

 
Tien jaar geleden was het bon ton om lacherig te doen over de schuchtere initiatieven om in onze streken wijn te verbouwen. Het pure amateurisme, met al zijn enthousiasme maar ook veel trial & error, domineerde toen ons wijnbiotoop. Wie vandaag echter nog eenzelfde negatieve houding aanneemt tegenover Belgische wijn, riskeert echter het etiket van ‘wijnsnob’ of ‘nitwit’. Want veel is ondertussen veranderd en dit groeiproces is nog lang niet opgedroogd.


Smaak en wansmaak (deel 5)

Het is de ‘magische’ vijfde smaak: umami. Volgens Ongelovige Thomassen pure fictie uit het brein van foodies, door veel onzorgvuldige tafelaars nauwelijks an sich herkend. Maar wie maniëristischer en doelbwuster proeft, beseft al vlug dat het integendeel een zinvolle en vooral onmisbare component vormt in onze totale smaakbeleving. Kathy Mathys illustreert het smakelijk in haar column.
 


Uitgeperst

 
We hebben lang op onze tong gebeten, maar de signalen en irritaties uit de wijnhandel blijven binnenstromen: de nieuwe accijnsverhoging wordt héél slecht geslikt.
Dat wijn een dankbare melkkoe was geworden en een taksshift nodig is, dat is niet de kern van de discussie of wrevel. Die praktijken kenden we al uit de Di Rupo Epoque, maar de nieuwe taks zet toch extra kwaad bloed. En terecht. Want wat de opeenvolgende regeringen in elkaar boksen rond wijntaksen, is een zootje. 


Smaak en wansmaak (deel 4)

 
Deel vier van onze boeiende smakenreis met Kathy Mathys en haar boek ‘Smaak’ als leidraad.
Deze keer focust Kathy op misschien wel één van de belangrijksdte componenten, ook in een wijn: zuur. Want zonder een evenwichtige zuurgraad valt zelfs de duurste wijn plat en wordt het volgende glas eerder een kwelling dan een plezier.
Maar ook in de bredere gastronomie vormt de smaakcomponent ‘zuur’ een onmisbare schakel.
 
 
 


Smaak en wansmaak (deel 3)

 
We gaan verder met ons zintuiglijk avontuur, met als gids Kathy Mathys die er een smaakvol boek over heeft geschreven. Deze aflevering behandelt ze de zoute component.
 
Persoonlijk pleiten we al lang voor een zouttaks, want teveel producten in onze winkelrekken – zeker in het comfort food genre, zowel in onze horeca als in de charcuterie, maar tevens bij chefkoks, die de zoutput nogal gretig gebruiken via  hun receptuur -, bulken van deze zilte factor.
 


Smaak en wansmaak (deel 2)

 
En hier is hij dan, de nieuwe column van Kathy Mathys die vanuit een heel persoonlijke, ervaringsgerichte manier kijkt naar de componenten van onze smaakbeleving.
 
Het onderwerp deze keer: zoet!
 
Zoet blijkt  misschien wel meest populaire (én helaas ook commercieel zo misbruikte) smaak, die reeds van kindsbeen in ons verankerd zit.
 
Hoe we ons er ook tegen verzetten, helaas.
 
Thema: Over suikerwater en hemelse desserten
 


Food Pairing wordt de sleutel

 
Er beweegt veel in de Belgische wijnmarkt, ook bij onze grootdistributie. Eén van de spelers die zich de laatste jaren steeds meer een wijnimago aanmeet, is Makro. Vooral in het goedkope prijssegment, zoals de laatste edities van de wijnkoopgids ‘De 300 Beste Wijnen Onder de 10 Euro’ objectief illustreerde. Daarom deze vraag aan Bert Van Dyck, Category Manager Wines & Spirits bij Makro Belgium en actief in dit drankensegment sinds 1989: hoe ziet hij de vraag bij consumenten én het aanbod evolueren?


Pagina's