Nodig eens een wijngids uit!

 
Al enkele weken ligt de 28ste (slik!) editie van “De 300 Beste Wijnen Onder de 10 Euro” in de winkelrekken.
Maar nu het stilaan weer begint te geuren naar hars en kerstboomnaalden, gevulde kalkoenen, kreeften-in-eigen-nat, oesterorgiën en wilde cadeaukoopkoorts – eerst nog de Sint en zijn multikleurige bende Pieten van het dak en de Kerstman uit de schoorsteen krijgen – , piekt ook de verkoop én het gebruik van deze wijnkoopgids 2016.
Voor zij die nog last-minute een leesbaar, bruikbaar en betaalbaar geschenk zoeken: hieronder de trends van ruim 3.000 geproefde flessen die deze maanden  in onze Belgische handel circuleren.
 
 
Bij de start van elke nieuwe proefmarathon denk ik: hebben we vorige jaargang de piek niet bereikt? Kan de lat nog hoger liggen? En na de ontmaskering van zes maanden blindproeverijen, blijkt dan dat er weer veel vloeibare verrassingen in onze proefglazen belandden. Wat nogmaals de creativiteit én de slimme neuzen van onze wijnhandelaars illustreert. Hendelaar die in een nochtans lastige, concurrentiële markt, continu op prospectie zijn en ons nieuwe dingen voorschotelen. Want zeker 2/3 van de (ere)laureaten in de gids  is gloednieuw, in de zin van: nog nooit geselecteerd, zelfs niet in een ander millésime.
 
Acht maanden proeflabeur én -genot, 3.099 wijnen in de glazen en slechts 10 procent die kon doordringen in onze gids. Wat viel dit jaar bij onze proefpanels op?
 
Trend 1: Spotgoedkoop nog steeds in het rek
Kijk naar uw dagelijks brood, uw liter diesel, uw energiefactuur, uw trein-/ bus-/ tramabonnement en hoe die sinds eind de jaren ’80 opgefokt werden. En kijk dan naar het aantal wijnlaureaten onder de 6 euro in deze gids. Editie 2015 start in wit aan 3,65 euro en in rood aan 3,97 euro. Sterker nog: 104 laureaten zouden zelfs in onze allereerste editie een plaats krijgen, toen de prijsdrempel op 300 Belgische frank of 7,50 euro lag! Wie dus orakelt dat wijn ‘duur’ is, mag u met onze groeten de mond snoeren.
 
Trend 2: Perfecte marktafspiegeling
De verdeling van de 330 laureaten bleek na afloop –  dus zonder dat we er bewust naar toe werkten –  een verrassend mooie afspiegeling van de marktvraag: 9,1% bubbels, 40,6% wit en 50,3% rood.
 
Trend 3: 40 wijnlanden op het appel
Wijn en globalisering: het is een feit. Deze editie ontvingen we opnieuw stalen uit 40 wijnproducerende naties, te weten: Argentinië, Australië, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Brazilië, Canada, Chili, China, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Kroatië, India, Israël, Italië, Libanon, Luxemburg, Macedonië, Malta, Marokko, Mexico, Moldavië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Uruguay, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. En dan te bedenken dat in onze allereerste editie we al trots waren dat we 10 wijnlanden konden presenteren...
 
Trend 4: De sterkhouders binnen en buiten Europa
In deze editie wordt de top drie van Europa en hun hegemonie opnieuw bevestigd: Frankrijk, Italië en Spanje slokken het leeuwendeel van de laureaten op. Maar buiten deze Drie Gratiën noteren we verrassend sterke prestaties van Zuid-Amerika – waar slokoppen Chili en Argentinië zelfs gezelschap krijgen van Uruguay en Brazilië – Zuid-Afrika, Australië en ook de landen uit het voormalige Oostblok (Bulgarije, Slovenië, Hongarije,…) die soms met creatieve blends afkwamen.
 
Trend 5: Een groot bubbelbad
De inzendingen met bubbels verdubbelden opnieuw deze editie. Maar qua marktaandeel wordt er in onze gids geknaagd aan de hegemonie van de Spaanse cava: vorig jaar nog goed voor de helft van alle laureaten, is dit nu ‘slechts’ een derde (11 stuks). Vooral Italië (9 stuks) en Frankrijk (8 stuks- profiteren daarvan. Dit trio laat weinig plek over voor de andere landen.
Tweede bubbeltrend: dit is een roze gekleurde editie, want nog nooit drongen zoveel sprankelende rosébubbels door tot de eindselectie.
 
Trend 6: De klassieke tripartite heerst
Alhoewel minder uitgesproken dan in sommige voorgaande edities, zijn het opnieuw de ‘Drie Gratiën’ – Spanje, Frankrijk en Italië – die bijna de helft van alle laureaten inpalmen. Spanje klopt daarbij nipt de Franse collega’s, op grotere afstand gevolgd door ‘la bella Italia’.
 
Trend 7: Centraal- en Oost-Europa geen doetjes meer
Ze vormen natuurlijk nog een minderheid, maar we zien steeds betere Roemenen, Slovenen, Slowaken, Hongaren, Georgiërs et cetera opduiken in onze proefglazen. En met mondjesmaat  in de gids belanden. De tijd van snoeperige tutti frutti rode wijn, alcoholatoombommen of plat geoxideerde witte wijn uit deze regio’s ligt stilaan achter ons. 
 
Trend 8: bio is de natuurlijke norm
Vorige editie was het al duidelijk, maar deze jaargang is er geen houden meer aan: opmerkelijk hoeveel wijnmakers er duurzamer werken. Of het nu, officieel dan wel officieus, (on)gecertificeerd biologisch, organisch, natuurlijk, biodynamisch, CO2-neutraal of ‘lutte raisonnée’,… heet, dàt kan ons geen druif schelen. Maar het beeld van Dr. Weinstein, die als een geldwolf  zijn wijngaard zonder scrupules vol pesticiden en kunstmest stopt, bovendien de wijn van a tot z manipuleert tijdens de vinifcatie en alleen gelooft in hoge opbrengsten en kassakassa, beantwoordt zeker niet aan de realiteit. De meeste wijnmakers uit deze gids hebben beseft dat ze zorgvuldig moeten omspringen met hun eigen biotoop en terroir, omdat anders de volgende generatie er niet langer (lekkere) wijn kan produceren. 
 
Trend 9: de schroefdop blokkeert
Een oproep tot slot: waarom blijven zoveel producenten – en beslist ook onze grootdistributie – zo aarzelen met screwcaps of schroefdoppen? Het aantal inzendingen bleef ‘surplacen’ rond 30%. De drinkende Belg/Vlaming is er wél klaar voor, zo bleek uit een online enquête van www.classintheglass.eu: maar liefst 49% van de circa 700 respondenten verkiest een schroefdop op zijn/haar fles tot 10 euro. 
 
Frank Van der Auwera
 
(*) Wijnkoopgids editie 2016 "De 300 Beste Wijnen Onder de 10 Euro". Uitgeverij Vrijdag, verkoopprijs € 16,95. ISBN: 9789460013904. Verkrijgbaar in elke dorstige, pardon betere, boekhandel en wijnhandel, plus online bij o.a. www.uitgeverijvrijdag.be of www.Bol.com.