Klinken op de Apocalyps

In de ‘Kater van de maand’ nagelen we een m/v of organisatie uit de wijnwereld aan de schandpaal waarvan we echt hoofdpijn krijgen. Of integendeel een lachkramp wegens zo idioot.

Maar eigenlijk kunnen we deze rubriek beter herdopen in 'Kater van de week', want er lopen in de wijnwereld blijkbaar genoeg idioten rond die onze aandacht verdienen. 

Het zal u dus zeker niet verbazen dat het einde van de wereld, zoals voorspeld in de Maya-kalender, een sluwe zakenman geïnspireerd heeft tot een nieuwe wijncreatie. De naam van dit marketinggenie: Erkan Onoglu. Zijn creatie: a wine of the Apocalyps.

De voorbije dagen stromen immers tienduizenden believers, die er rotsvast van overtuigd zijn dat het einde der tijden vrijdag aanbreekt, toe in Sirince. Een ingedommeld dorpje in het westen van Turkije dat volgens deze bijgelovigen nochtans veel positieve energie uitstraalt. Volgens de overlevering bevindt het dorpje in de provincie Izmir zich immers dichtbij de plek waar de Maagd Maria ooit haar hemelvaart begon, dus zijn velen 100% zeker dat ze daar van alle catastrofes gespaard zullen blijven.

Maar Sirince bezit nog een andere, meer mercantiele reputatie. Hier worden namelijk jaarlijks miljoenen flessen fruitwijn geproduceerd, onder andere van appelen, aardbeien, frambozen of zwarte bessen. Ook wijn van lokale druivensoorten zoals Bogazkere, Öküzgözü, Emir of Narince wordt er vlotjes gebotteld. 

Proost?

En één plus één is drie, moet onze Erkan gedacht hebben en hij lanceert daarom deze speciale doomsday-cuvée.  Want op 21 december verwacht men hier zo'n 60.000 bezoekers die de apacalyps willen overleven. Tel uit de winst.

Misschien zullen veel van deze toeristen straks wel wensen dat de Maya's gelijk hebben als ze teveel van dit speciaal geprepareerd goedje consumeren en de Apocalyps zich vooral tussen hun twee oren afspeelt? Wijn waarover de vinificatiedetails trouwens ontbreken, maar die nu al wel in Turkije circuleert.

Een ding vraag ik me wel af: Erkan Onoglu zal zijn cuvée Apocalyps toch wel gratis wegschenken aan de bibberende massa? Want hij kan toch moeilijk volgende week deze goedgelovige winst straks naar een bank brengen, als die vrijdag allemaal door kilometers hoge tsunami's en vulkaanexplosies van de kaart zijn geveegd?