Extra feest in de fles

Elke editie van de wijnkoopgids “De 300 Beste Wijnen Onder de 15 euro” - bevat gemiddeld 20 à 25% erelaureaten.  Het gaat daarbij om cuvées die de professionele én amateurproevers op de een of andere manier verrasten in het aanbod van duizenden proefflessen. Flessen die voor de gids gedurende zes maanden intensief en blind werden getoetst door diverse panels. Maar nu zijn er ook de superlaureaten. Een overzicht.

 

Eventjes de puntjes op de ‘i’: de titel ‘oscar’ of ‘erelaureaat’ die in de gids (*) wordt toegekend, betekent in ieder geval niet dat het per definitie de langst levende, krachtigste, meest mondvullende laureaten zijn die zulke troetelfles worden. Of evenmin dat de goedkoopste fles gemakkelijker in de prijzen valt. Of dat de andere erelaureaten minder sterk bleken. Neen, maar de proevers hebben daarentegen wél een boontje voor wijnen die de trend zetten en net dat je-ne-sais-pas-qoui hebben. Wijnen die aan de weg timmeren, altijd afgewogen tegen de smeltkroes van hun land, streek, herkomstbenaming, vinificatietechniek of druivenras(sen).

 

Waarom?

Voor het tweede jaar op rij kozen we daarom uit dit aanbod erelauraten zogeheten ‘superlaureaten’, die o.i. extra aandacht in de rekken verdienen. We toetsten ze in november 2017 naar wit, rood of bubbels.

Aangezien onze gids nu ook flessen tot 15 euro bevat, hebben we een nieuwe indeling gehanteerd.

Daarbij worden de stille wijnen verdeeld in drie subcategorieën: flessen tot 8 euro, van 8 tot 12 euro en boven de 12 euro (tot 15 euro). Bubbels worden collectief gescoord met een maximumprijs van 15 euro.

In totaal worden er deze feesteditie zo 7 superlaureaten gekozen, 3 witte, 3 rode en 1 bubbel. Uitzonderlijk deze editie was er een ex-aequo, waardoor er 8 superlaureaten zijn. Deze superlaureaten zijn daarom niet per definitie ‘beter’ of ‘kwalitatiever’ dan de andere (ere)laureaten, maar ze verdienen wel een extra push wegens hun originaliteit, prijszetting of trendsetting.

Hoe?

De selectie van deze superlaureaten verliep in twee fasen.

Eerst werden de uitvoerige notities van de degustatiemarathon voor de feesteditie van wijnkoopgids – die loopt van einde maart tot begin september – door een team van sleutelproevers besproken. Op basis van de shortlist die hieruit voortvloeit, werden dan extra flessen opgevraagd bij de wijnhandelaars.  Deze flessen werden dit jaar in een drietal sessies geproefd door consumentenpanels uit gans Vlaanderen.

Resultaten?

En hier zijn ze dan, de geluk- en hoofdvogels uit onze feesteditie:

Categorie BUBBELS

Borgo Molino, Vent 2 Gold Cuvée Brut (Veneto/Italië)

Prijs: 12,22 euro

Verdeler: Viniamo (Maasmechelen), Il Piccolo Mondo (Luik) 

 

Categorie WIT tot 8 EURO

Domaine Gayda, Cépage Viognier 2016 (Pays D’Oc/Frankrijk)  

Prijs: 6,95 euro

Verdeler: Wijnhandel De Kok (Lier)

 

Categorie WIT 8 tot 12 EURO

Bric Cenciurio, Roero Arneis 2016(Roero Arneis/Italië)

Prijs: 11,52

Verdeler: E-Talia (Lebbeke)

 

Categorie WIT 12 tot 15 EURO

Ex-aequo:

Vigne Surrau, Branu 2016(Vermentino Di Gallura Sardegna/Italië) 

Prijs: 12,40 euro

Verdeler: Raineri (Genk-Zwartberg, Gembloux), RV Vino (Lokeren), Gigi By Zoff (Leuven), De Wijnzaak (Geel), Wijnbar Franco Gallo (Maasmechelen), Semprevino (Mechelen), Piccolino (Antwerpen)

Wijngoed Thorn, Riesling 2015(Maasvallei Limburg/Nederland)

Prijs: 13 euro

Verdeler: Belgian Wines (Antwerpen)

 

Categorie ROOD tot 8 EURO

Enrique Mendoza, La Tremenda Monastrell 2014 (Alicante/Spanje)

Prijs: 7,91 euro

Verdeler: Sacacorchos Cavas y Vinos (Kortenberg), Sabine Kerkhove (Beveren-Leie)

 

Categorie ROOD 8 tot 12 EURO

Famille Deroose, Caladoc Rouge 2016 (Pays D’Oc/Frankrijk)

Prijs: 8,50 à 8,95 euro

Verdeler: Wijnhandel De Kok (Lier), Wijnhuis Vanden Bulcke (Roeselare, Stabroek), Wijnen Guillaume (Scherpenheuvel)

 

Categorie ROOD 12 tot 15 EURO

Buil & Giné, Giné Giné 2014 (Priorat/Spanje)

Prijs: 13,37 euro

Verdeler: La Buena Vida (Mol), Rob (Brussel), ISPC (Gent, Liège), Ribbens Global Wines (Sint-Michiels), El Vino Loco (Haacht), Feys & Van Acker (Brugge)

 

Frank Van der Auwera

(*) “De 300 Beste Wijnen Onder de 15 euro”editie 2018, Uitgeverij Vrijdag.