Een condoompje voor elke cru

Je moet een 21-jarige Texaan zijn om op het poepsimpele idee te komen: een wijncondoom ontwerpen dat de ultieme bescherming vormt voor een (geopende) fles. In afwachting dat we dit gadget straks uitgebreid gaan testen – uiteraard ook exclusief op een wijnfles – hier reeds de achtergronden van dit rubberen hebbeding.

 

 

 

Voorlopig zijn deze ‘Wine Comdoms’ (*) nog niet te koop in België of Nederland, maar hoe de jonge Texaan Mitchell Strahan aan zijn inspiratie kwam, is wél duidelijk. Toen zijn moeder Laura, een stand-up comedian (!) in 2013 terugkeerde van een dineetje met een halve fles ontkurkte wijn, zag Mitchell meteen de businessopportuniteiten. Laura was immers de kurk kwijtgespeeld en had de fles tijdelijk afgesloten met een rubberen band. “Lijkt wel op een condoom” grapte zoon Mitchell. En hij begon over de commerciële toepassingen te dromen.

Ongeveer een jaar later, januari 2014, lanceerden moeder & zoon daarom een crowfunding-project op de bekende gespecialiseerde site ‘Kickstarter’. Doel: circa 7.500 USD binnenrijven om het project te lanceren.

Het ging echter oerendhard, want het duo haalde reeds begin februari bijna 10.000 USD binnen van enkele honderden afficionados en ging aan de slag. Er werd aan de verpakking gesleuteld, een website opgestart en een PR-campagne op Facebook uitgerold om zowel potentiële consumenten als verdelers te vinden.

Een helse periode, want elk bericht werd ook persoonlijk beantwoord. Verrassende respons daarbij vanuit de wijnwereld, want ook domeinen uit Australië, Spanje en Frankrijk reageerden op dit nieuwe gadget, net zoals een aantal cruisemaatschappijen.

 

Veilig slurpen!

 

Vanaf dan kwamen de, net zoals échte condooms luxueus verpakte elastische flessenbeveiligers, in het circuit terecht, onder andere via http://www.amazon.com en www.firebox.com. Daar worden ze verkocht tegen gemiddeld 10 USD per zes stuks, tot nu toe altijd in ‘Tuxedo Black’ als basiskleur. Ondertussen zijn er, in de beste Amerikaanse traditie, ook al afgeleide producten online van te koop, waaronder T-shirts.

Nogmaals, we hebben ze nog niet getest – ik wacht nog steeds op de beloofde zending vanuit Texas – maar volgens de uitvinders bieden deze Wine Condoms enorm veel pluspunten

Mitchell Strahan geeft tekst en uitleg: “Onze slogan luidt: Remember, drink responsibly & always use proper protection. Er bestaan inderdaad reeds alternatieven om ontkurkte flessen weer af te sluiten en zo te beschermen tegen oxidatie, maar die zijn ofwel heel duur, ofwel lastig in gebruik, ofwel soms inefficiënt. Wine Condoms daarentegen zijn supermakkelijk en werken eigenlijk zoals échte condooms functioneren: doe ze uit hun hoesje en rol ze over de flessenhals voor extra bescherming. En klaar is kees. Dankzij onze shrink-to-fit technology vormt het echt een waterdichte verzegeling van je fles, zonder uitstulpsel zoals bij andere sluitingen. Onze rubberen hoes sluit immers naadloos en strak aan. Daardoor kan je de fles bijvoorbeeld moeiteloos in je ijskast, zowel vertikaal als horizontaal, stockeren. Zelfs in een hoek van 45°.”

Andere bonus: “Je kan ze bovendien altijd op zak of in je portefeuille bewaren en dus probleemloos meenemen naar een festival, picknick, BBQ of andere gelegenheid waarbij je geopende wijnenflessen op een veilige manier wil transporteren. Gegarandeerd 99,9% zonder verspilling.”

In principe zijn deze wijncondoompjes ook een aantal keer herbruikbaar,- uiteraard eveneens op flessen bier of sterkedrank - , wat je natuurlijk van hun ‘grote broers’ condooms niet kan zeggen…  Voor één type wijn werken ze echter niet: bubbels. Die bevatten namelijk zoveel CO2 dat de wijncondoom als een ballon opblaast.

Als u nog niet overtuigd bent: volgens de producenten hebben celebrities als Amy Poehler, Sharon Stone, Mila Kunis, Madonna, Bethenny Frankel, Melissa McCarthy, Patricia Arquette of  Rosie O'Donnell ook al wijncondoompjes in huis.

 Hopelijk voor de juiste toepassing…

 

Frank Van der Auwera

 

 (*) Meer info:

https://www.facebook.com/winecondom/?fref=ts

http://winecondoms.com/