De zure druiven van Hollande

Geen discussie wie onze ‘kater van de maand’ deze keer ontvangt: François Hollande en zijn regering, die blijkbaar flink bezig is de eigen wijncultuur te demoniseren, lees de Franse wijnindustrie kapot te krijgen.

Het was Anne Trimbach van het bekende domein in de Elzas die me als eerste attent maakte op de acties waarmee Franse wijnbouwers – en liefhebbers proberen de werkelijk hypcriete en desastreuse plannen van de Franse regering af te remmen. Sindsdien loopt mijn mailbox over, want zowat alle belangengroepen - Vin & Société, BIVB, CAVB, FNEB,… - activeren nu hun leden en contacten tegen de voorstellen.

Want wat steekt er in de mappen van de Franse overheid?

Alles draait om vijf maatregelen die men wil introduceren. Vooral met de vier eerste heb ik het enorm moeilijk omdat ik ze onredelijk, discriminerend, hypocriet en maatschappelijk gevaarlijk vind.

Snaveltjes toe

Maatregel 1: een verbod om nog over wijn te praten (!) op het internet. Blogs, Facebook, Twitter, websites van wijndomeinen zouden dus binnenkort commentaarvrij moeten worden, of sluiten. Althans: in Frankrijk. Vrije meningsuiting, was dat geen socialistische verworvenheid? En wat met al die kleine wijnbouwers die zich geen dure marketingcampagnes kunnen veroorloven om hun gamma bekend te maken en zich dus via de sociale media behelpen? Terwijl al hun buitenlandse concurrenten wél blijven Facebooken of tweeten? Gaat Frankrijk soms de Chinese overheid achterna en toegang tot tienduizenden sites blokkeren en sanctioneren?  

Maatregel 2: verbod om nog in positieve termen over wijn te spreken in de media. Concreet zou dat dus betekenen dat mijn wijnkoopgids of zelfs deze site, die een selectie presenteert van de beste wijnen uit duizenden objectief geproefde flessen, taboe wordt. En dat mijn Franse collega’s dus veroordeeld kunnen worden voor het maken van ‘publiciteit’ als ze al niet aan autocensuur doen. Of dit te rijmen valt met de internationaal erkende persvrijheid - waarvoor Hollande & C° toch altijd zo in de bres springen, tenminste als het ver van hun bed gebeurt - durf ik te betwijfelen.

Maatregel 3: verdere taksverhogingen op het product wijn onder het mom van ‘gezondheidsredenen’, zonder onderscheid te maken tussen een matig en overdadig alcoholgebruik. Dat fiscale trucje kennen we helaas ook in België en Nederland, namelijk de staatskas vullen via accijnsverhogingen. Wat dit op termijn in negatieve zin betekent voor de Franse thuisconsumptie, het imago van de lokale wijnindustrie, de Franse wijnexport en de circa 500.000 jobs die er (in)direct aan gekoppeld liggen, valt volgens mij niet op een paar honderd miljoen euro per jaar na te berekenen. Dat men het dan verdorie open & bloot zegt: we gebruiken alcohol in het algemeen en wijn in het bijzonder als melkkoe. En die zogenaamde ‘gezondheidsmotieven’ kunnen ons in se geen bal schelen, want we investeren deze taksen toch niet in preventiecampagnes. Het is maar ons schaamlapje.

Maatregel 4: radicalisering van de gezondheidswaarschuwing op het etiket. Het negatieve beeld dat zelfs maar één druppel ‘wijn’ wordt versterkt. Immers de actuele verplichte boodschap  “L’abus d’alcool est dangereux pour la santé” – waarmee ik tussen haakjes geen moeite heb, maar ze ook op veel andere producten zou zien, zoals te snelle wagens, chips, snoep, frisdranken,…. – wordt vervangen door het veel ongenuanceerdere  “L’alcool est dangereux pour la santé”. Bovendien is het wettelijk verboden om deze negatieve slogan aan te vullen met de nochtans redelijke zin “A consommer avec modération”. De facto verkondigt de Franse overheid dus de boodschap: drink nooit nog alcohol, want gevaarlijk. Wetenschappelijk niet bewezen en sociaal hypocriet. Gaat Hollande zo’n sataneske slogan straks ook verplicht laten spuiten op elke Peugeot, Citroën of Renault die van de assemblagelijn rolt? “L’automobile est dangereux pur la santé?”

AOC Hypocrisie

Van die vier maatregelen draait dus mijn maag om, maar de voorgestelde maatregel vijf hindert me minder, zij het dat ik het ook niet meteen een sterk staaltje van intelligentie vind.

Maatregel 5: nieuwe informatie over alcohol op het wijnlabel. Naast de klassieke vermelding van het alcoholpercentage, zou men voortaan ook het aantal eenheden alcohol op het etiket moeten afdrukken. De pictogrammenvoorstelling die we nu al vaak aantreffen met het ‘aantal glazen’ moet immers vervangen worden door het veel vagere ‘eenheden alcohol’. Voor veel consumenten zal dat concept zeer verwarrend overkomen, minder helder alleszins dan het aantal glazen waaraan ze stilaan gewend waren.

De onderligeende filosofie is dus duidelijk: wijn wordt voortaan door de Franse overheid, van bij het eerste glas, als een ‘vijand’ gezien die met alle middelen dient bestreden. Onder het mom van Soeur Santé.  En dat daarbij fundamentele rechten, zoals persvrijheid of vrije meningsuiting, in de vuilbak belanden, kan sommige ‘democraten’ blijkbaar niets schelen.

De Franse overheid verzet zich altijd graag als haantje-de-voorste tegen fundamentalisme, maar is ondertussen wel bezig in eigen land een sharia voor alcohol te introduceren.

Frank Van der Auwera

P.S.: indien u ook de buik vol hebt van dit soort betutteling en hypocresie, onderteken dan de petitie op http://www.cequivavraimentsaoulerlesfrancais.fr/#slideshow