De Surprise van Anverres

Een troetelfles. Een selfie. Een visie. Méér is niet nodig voor onze nieuwe rubriek. Deze keer trekt Kris Windmolders van wijnhandel Anverres uit Antwerpen resoluut de kaart van een volgens hem miskende druif: de Cabernet Franc.

 

 

Ik ben een grote fan van Cabernet Franc en beschouw het zelfs als mijn missie om deze variëteit meer onder de aandacht van wijnliefhebbers te brengen. Daarom kies ik voor de cuvée Messanges 2015 van het Domaine de Pallus uit de appellatie Chinon. Toevallig ook de best verkopende rode wijn uit ons gamma, want geef toe: 11 euro is geen geld voor zulke kwaliteit. Bovendien gaat het dan nog om een biodynamisch domein, dat vanaf dit jaar officieel gecertificeerd is. 

 

En toch vind ik, ondanks dit succes, dat veel mensen nog een verkeerd beeld hebben van een Cabernet Franc. Op wijnbeurzen bijvoorbeeld reageren veel bezoekers zelfs eerst met ‘Ah neen, dat lust ik niet!”, tot ze hem geproefd hebben. Dat komt omdat Cabernet Franc uit de Loire-vallei vaak groenig en hoekig kan smaken. Maar de cuvées van Pallus zijn perfecte voorbeelden van geslaagde Cabernet Franc, met het accent op (rood) fruit, elegantie en lichtheid (maar met body!) en die heerlijke aardse nasmaak die zo typisch is voor deze druivensoort. Wat ik ook zo positief vind aan mooie Cabernet Franc is dat je deze variëteit culinair met veel gerechten kan combineren en dat tijdens alle seizoenen. Licht-gekoeld in de zomer bijvoorbeeld om ‘zo’ te genieten of bij een aardbeiendessert, maar ook even goed nu bij een rundscarpaccio. Cabernet Franc moet je wel niet plaatsen bij té krachtige vleesschotels, maar eerder bij sappige bereidingen, waar de rode besjes, de aardse toets en de elegantie van de wijn goed tot expressie kunnen komen. 

 

Kris Windmolders & Bert De Jonghe

Anverres Wijn & Champagne

www.anverres.be