De surprise van Alhambra

We starten een nieuwe reeks. Wijnimporteurs tonen een fles waarop ze trots zijn. Omdat de wijn in kwestie origineel, trendsettend, spotgoedkoop, zeldzaam, dwarsliggend of gewoon lekker is. Absolute keuzevrijheid, want noch kleur, productieland, stijl of prijskaartje zijn van belang. Alleen hun passie voor het product telt en het ‘waarom’. Ze mogen hun voorkeur zo bondig of  uitbundig lang formuleren als ze wensen. Carine Goedertier van wijnhandel Alhambra (Melle-Gent) ontkurkt de eerste bijdrage.

 

 

 

Madeira 1964 ... een oude wijn ?...neen springlevend en fleurig jong... Heb deze wijn van mijn geboortejaar gekozen, want  ik heb altijd heel veel van madeira wijn gehouden en zoals je weet liggen Portugal, Madeira en Azoren me nauw aan het hart.. Wie een wijn zoekt van een geboortejaar, huwelijksverjaardag zit goed bij Madeira. Deze wijnen op basis van tinto negre (voor zowel droog als zoet) en de edele rassen Serceal, Verdelho, Terrantez en Bual (van droog naar zoet) ouderen perfect. Mijn troetelfles is van wijnhuis Justino. De wijnmaakster Dina Luis bij Justino leerde ik kennen toen ze als oenologe bij Quinta de Casal Branco (Tejo) werkte, nu zo'n kleine 20 jaar geleden. En het klikte bijzonder goed tussen ons. We werden zelfs echte vriendinnen. Drie jaar terug wou Dina een andere weg inslaan en bouwde haar carrière verder uit bij Justino's op Madeira.

 

Ze is uitermate gepassioneerd door de madeira wijn, en het bizarre aan de verouderingsgrillen ervan. Grillen, want waarom eenzelfde wijn in hetzelfde vat zus of zo evolueert als het vat op een andere plaats ligt, is toch een raadsel. Dina spreekt zelfs heel geëmotioneerd over dit fenomeen, tot zelfs de tranen opwellen. Daarnaast bezit ze ook die fijne humor: eens je aan de topproducten van madeira begint – de befaamde frasqueiras –,  hoor ik haar telkens zeggen "welcome to the real world of Madeira’"... En ze heeft het dan filosofisch over het dilemma van de madeira-wijnmaker: maak je een frasqueira-wijn die minstens 30 jaar op vat op de zolderingen in de warme vochtige lucht rijpt, maar die je als wijnmaker misschien nooit tijdens je eigen leven zal proeven?  Daar is inderdaad heel veel passie voor nodig.

 

Carine Goedertier

Wijnhandel Alhambra

www.alhambra.be