De sommelier als spelverdeler

Op 5 juni 2016 vond in Belgrado de selectie van de volgende gaststad voor het prestigieuze ‘Concours du Meilleur Sommelier du Monde’ 2019 plaats. Twee steden namen het tegen elkaar op: het Franse Bordeaux versus het Belgische Antwerpen. Het werd een strijd zoals David tegen Goliath, want underdog Antwerpen haalde het uiteindelijk met 23 tegen 17 stemmen. De Fransen zijn nog volop bezig hun kater door te spoelen. We vroegen daarom aan onze twee pleitbezorgers van de Belgische Sommeliersgilde, William Wouters & Frederik Picard, om een kort verslag. Welke argumenten haalden ze uit de kast om de ‘dikke nekken’ van Bordeaux te verslagen?

 

 

 

Bordeaux heeft van oudsher alles in huis om de perfecte host voor het wereldkampioenschap te zijn: de chateaus, de glitter en de glamour, zelfs de wereldvermaarde wijnbeurs Vinexpo schaarde zich immers achter de kandidatuur van de Franse stad. Met een prachtig dossier probeerde de ‘Union de la sommellerie Française’ de rest van de wereld te overtuigen om het Concours in 2019 naar Bordeaux te halen. Een verhaal vol traditie, waar de rijke geschiedenis van de Franse wijnstad de rode draad in het programma vormde.

 

Het contrast met de Belgische kandidatuur kon niet groter zijn. De Belgische Sommeliersgilde koos resoluut voor vernieuwing en rock & roll. Nee, wij hebben geen overload aan grote chateaus in eigen land. Nee, wij zijn geen groot wijnproducerend land. Maar wij Belgen houden wel van wijn (we drinken zo’n 23 liter per persoon per jaar, goed voor een plaats in de top 20 van de wereld), wij houden van gastronomie (geen enkel ander land heeft zo veel Michelinsterren op zo’n klein grondgebied) en wij houden van vernieuwing.

 

Net daarom boksten we een presentatie in elkaar die alle troeven van ons land op een rijtje zette en die de rest van de wereld probeerde te overtuigen dat Antwerpen de ideale gaststad zou zijn voor het Concours. Met respect voor het verleden, maar met de focus op de toekomst: sommeliers moeten klaargestoomd worden voor een gastronomie waar smaken uit alle hoeken van de wereld komen en waar de ideale drankpairing mee gemaakt kan worden.

 

Wijn, bier, koffie, thee, gin, whisky, cocktails… De sommelier van de toekomst moet van alle markten thuis zijn. Een cosmopoliet, nieuwsgierig naar smaken en open voor verandering. Zo zien wij de toekomst voor topsommeliers. Naast technische kennis moet een sommelier een gezonde dosis mensenkennis hebben om gasten het helemaal naar hun zin te kunnen maken.

 

In 2019 willen we zo de wereld tonen wie de sommelier van de toekomst is. We kozen voor Antwerpen als uitvalsbasis, om van daaruit de troeven van België te tonen. We willen jong en oud overtuigen dat een goede sommelier het verschil maakt: hij heeft een allround vakkennis, mensenkennis en kan voor zijn gasten een onvergetelijk moment creëren. Op 5 juni konden we alvast de andere sommeliersassociaties overtuigen van deze nieuwe insteek. We zijn er van overtuigd dat we in 2019 in Antwerpen de wereld zullen tonen dat een sommelier de spelverdeler in de gastronomie is.

 

William Wouters & Frederik Picard

http://www.sommeliers-gilde.be