De Kaap staat voor een kentering

Zuid-Afrika is een serieuze speler op de exportmarkt, want wereldwijd de 7de belangrijkse wijnproducent. Los van wisselkoersproblemen of klimaatgrillen luidt de vraag: wat mogen we als wijnfan de komende maanden/jaren uit de Kaap verwachten? Frederick Goeminne van Minnegoed Wines (*) prospecteert dit fascinerende wijnland diverse keren per jaar. Een interview over zijn laatste trip en vooral zijn visie m.b.t. de recente wijnontwikkelingen.     

 

 

Het hoeveelste bezoek aan Zuid-Afrika was dit en welke regio’s heb je vooral bezocht?

“Dit jaar was het de derde keer in een jaar. De streek rond Stellenbosch, Wellington en Paarl werd ditmaal aangedaan. Ook was er een trip van 2u naar Montagu naar het nieuwe exclusieve domein van Patatsfontein.”

 Wat is vooral je bedoeling als je naar de Kaap trekt? Nieuwe dingen ontdekken, de banden met gekende domeinen versterken of een mix van beide?

“Een beetje de mix van allebei. Enerzijds is het regelmatig bezoeken van je domeinen een must om sterke contacten te behouden, nieuwe dingen van hen te ontdekken en gewoon de opvolging hun productie van. Maar anderzijds speuren we ook steeds dloebewust naar nieuwe dingen die nog niet in ons assortiement zitten. En proberen we toch ook nog wat te genieten van wat Zuid-Afrika te bieden heeft buiten de wijnwereld.”

 Wat ‘nieuwe ontdekkingen’ betreft: is Zuid-Afrika op dat vlak nog een schatkamer? Of zijn er tegenwoordig teveel concurrenten die op dezelfde namen jagen?

“Veel gerenommeerde wijnmakers van grote domeinen gaan hun eigen weg, waardoor veel nieuwe ventures ontstaan. Ze willen minder gebonden zijn aan het estate en de druiven op hun domein. Nu sourcen ze de druiven van overal en maken ze verrassende combinaties. Ook speuren ze naar nieuwe wijngebieden, zoals onlangs Patatsfontein werd ontdekt: een single vineyard en enkel 6 hectare aanplant, maar wat een fantastische wijn brengt dit voort! Concurrentie is inderdaad in Zuid-Afrika nu overal. Met als negatief aspect dat bij sommige, vooral grote, spelers het afnamecijfer – dus het pure volume –  voor hen zaligmakend is, waardoor er wel wat verloop ontstaat. Wij kiezen er echter bewust voor om voorzichtig om te springen met deze grote spelers. Zeker zijn ze welkom, maar we willen nergens voor jaren of volumes gebonden zijn.

Benelux ligt goed

Welk beeld hebben Belgische wijnimporteurs én wijnconsumenten anno 2018 bij de producenten in Zuid-Afrika? Beschouwt men ons daar als een kwaliteitsgerichte markt?

“België en Nederland worden daar lokaal inderdaad toch aanzien als heel belangrijke spelers voor Zuid-Afrikaanse wijn. Ook naar kwaliteitsgerichtheid krijgen we duidelijk meer en meer faam. Vroeger stond  Zuid-Afrika op onze markten vaak synoniem voor betaalbare en lekkere wijntjes zonder meer. Vandaag dient echter gezegd dat menig wijnliefhebber zijn portemonnee gewilliger opentrekt voor een wat duurdere topwijn uit Zuid-Afrika. En dat beginnen ze daar lokaal ook te beseffen. Ze spelen hier dan ook graag op in.”

Wat is op wijngebied nu ‘hot’ in Zuid-Afrika?

“In Zuid-Afrika zijn veel domeinen op dit moment naarstig op zoek naar kleine wijngaarden die decennia geleden werden geplant. Percelen die oorspronkelijk niet meteen vorobestemd waren om voor de wijnproductie ingezet te worden. Heel wat van die kleine aanplantingen met hun zeer specifieke terroir, ondergrond en weersomstandigheden, zijn nochtans zeer boeiend en uiterst geliefd bij de topwijnmakers van Zuid-Afrika. Er zijn er al heel wat verdwenen omdat de bevolking niet weet wat er mee aangevangen. Maar de percelen die overblijven zijn meestal beplant met heel oude stokken en leveren dus een zeer mooie druifkwaliteit op. Er staan volgens mij dus nog heel wat mooie dingen te gebeuren.”

Als je al je eerdere bezoeken van de voorbije jaren optelt: wat is de grootste verandering die je hebt gemerkt in de wijnbouw/industrie? Blijft het bijvoorbeeld een (blank) mannenbastion?

“Wat betreft het managementniveau, kunnen we spreken van het blank mannenbastion. Nog steeds zullen de kleurlingen de honeurs waarnemen in de wijngaard en in het huishouden. Hier en daar merk je wel reeds een vrouw aan het stuur in een wijnkelder, maar dat blijven toch eerder uitzonderingen.  

De grootste verandering is toch dat Zuid-Afrika de stempel van ‘leverancier van goedkope wijntjes’ wil veranderen richting producent van exceptionele wijnen aan betaalbare prijzen. Er zijn zoveel mooie dingen op de markt aan prijzen die je nergens anders ter wereld zal verkrijgen voor een gelijkaardig kwaliteitsniveau.”

 Frank Van der Auwera

(*) Minnegoed Wines

Info: https://minnegoedwines.be/