Champagne, de populairste wijn in Vlaanderen?

Meer dan 400 Vlaamse wijnliefhebbers reageerden op de vraag van wijnauteur Peter Doomen om hun wijnvoorkeuren toe te lichten. Het schetst een glashelder en ontnuchterend beeld over waar we onze centen aan besteden. Voor Peter meteen ook de aanleiding om een knap boek te lanceren met “Meer dan 200 champagneadresjes”.

 

 

Waar we geld uitgeven aan wijn? Dat is in Champagne! Acht op de tien geeft toe, dat Champagne op de lijst van wijnreisjes prijkt. Daarmee staan de Champenois afgetekend op kop: de Rhônevallei komt op een verrassende tweede plaats met zeven op tien, gevolgd door andere illustere wijngaarden. Spanje, Bourgogne, het noorden van Italië, ja zelf Bordeaux delft het onderspit.

 

Bubbelgeweld

 

Tegen zoveel bubbelgeweld kan natuurlijk niemand op. Het is vast en zeker een combinatie van nabijheid, interessante prijzen, lagere taks en de hartelijke ontvangst ter plekke die maken dat de Vlaming zijn weg naar de Champagne nog altijd vindt.

 

"Jullie zijn geniaal", zegt Thibault Le Mailloux me, een grote figuur binnen het Comité Champagne. "De zon schijnt 's ochtends en nog voor de middag rijden de rood-witte nummerplaten massaal binnen in de dorpjes van Champagne".

 

Elk dorp heeft zijn "Avenue des Belges". De totale niet-officiële import bedraagt naar schatting een kwart van het totaal. Geen enkel ander land doet beter. Oké, het is even oppassen geblazen voor de douane. Maar als je de spelregels kent, raas je ze fluitend voorbij.

 

Immersion totale

 

Er is verandering op til. Waar de wijnliefhebber vroeger de koffer volstouwde met één champagnemerk, is hij nu meer belust op variatie. Een doosje van de basiscuvée, een krat millésime of misschien wel van de luxecuvée, en hop naar de volgende! Een adresje of vier per dag is relax, zes zeker haalbaar. Tenminste wanneer je in de streek overnacht. Dan hoort er uiteraard een met champagne overgoten diner bij! 

 

"Vous êtes en immersion totale", zegde de gastvrouw bij een bekend champagnehuis me, toen ik haar toevertrouwde dat we logeerden in de Auberge du Mont Aimé. Een bekend adres in Bergère-les-Vertus. Ze had het niet treffender kunnen verwoorden: zeven gangen, elk ruim besprenkeld met evenzovele heerlijke champagnes, vormden die avond ons menu. La vie est nulle sans bulles.

 

Leugen

 

Tussendoor pikken reislustige Vlamingen dan natuurlijk nog graag een graantje cultuur mee. Een museum, een interessante dorpswandeling, een herinnering aan de Wereldoorlogen die in de Champagne lelijk huishielden. Of een brokje natuur: parken, meren, uitgestrekte bossen en natuurfenomenen... de Champagne heeft het allemaal en dat op enkele uren rijden. Zelfs kindervertier ontbreekt niet: een pretpark, een windmolen, klimmen in de bomen of waterpret. En waarom niet even verpozen in een champagnebar? Of rondsnuisteren bij een cavist om champagnes in te slaan die je anders maar moeizaam kunt bekomen?

 

Het mag dan ook verbazing wekken dat zulks moois nog nooit werd samengebald in een handige reisgids voor de streek. Met nadruk op de pareling, maar gelardeerd met toeristische, gastronomische en culturele pareltjes.

 

De uitgever was dadelijk enthousiast om zo een boek te publiceren, en het ligt sinds kort in de winkelrekken onder de titel "Meer dan 200 champagneadresjes"(*).

Een leugen: het zijn er ruim 280, tenminste als je enkel de champagneproducenten telt. Gezondheid.

 

Peter Doomen

 

Top Vijf van Peter

 

1. Toeristisch: Le Moulin à Vent in Dosches (Aube). Beleef de reconstructie van een antieke windmolen helemaal opnieuw. Je kunt het niet geloven, maar deze windmolen werd pas in 2007 voltooid! Zowel de molen als het museum betekenen voor klein en groot een paar uur verbazing.

http://www.lacs-champagne.fr/fr/node/174

 

2. Bruisend: Hoe kun je nu in hemelsnaam één adres kiezen uit bijna driehonderd, waarvan meer dan 50 favorieten? Dan ga ik maar voor een onbekende in Vlaanderen die aan een kleine prijs prachtige champagnes maakt: van een klassieke brut tot een schitterende rosé en zelfs een parcellaire champagne... Maurice Grumier heet het domein, Fabien Grumier de zaakvoerder. Sympathieke man die heel wat in zijn mars heeft.

http://www.champagne-grumier.com/en/

 

3. Hotel: Le Corrigot in Pierry (Epernay). Sfeervol hotelletje, niet duur, en pal in het hart van de streek. Tip: hou zeker deals op internet in de gaten.

http://www.lecorrigot.fr/

 

4. Uit eten: Au Bon Manger in Reims. Geen sterrenrestaurant, maar een piepkleine bistro in hartje Reims. Ouderwetse, verschenen mica tafeltjes die door gastvrouw Aline gevuld worden met charcuterie en kazen van topkwaliteit. De aangeboden champagnes zijn allemaal van het biotype. Voor de durvers: het glas "à l'aveugle" toont wat je ervan kent!

http://epicerie.blog.lemonde.fr/

 

5. Cavist: Millésime et Saveurs te Reims. Gewoonlijk bezoek je de cavist omdat je bepaalde champagnes anders moeilijk te pakken krijgt. Maar deze man heeft ook een eigenzinnige selectie die best interessant is. Bovendien: de zaak ligt ongeveer op de terugweg naar eigen land...

http://www.millesimes-et-saveurs.com/

 

(*) “Meer dan 200 Champagneadresjes” is uitgegeven bij Davidsfonds (ISBN 9789059087552) en verkrijgbaar bij de boekhandel (€19,99). De paperback telt 274 pagina's. De kaarten zijn gratis te downloaden op http://bit.ly/Champagneadresjes.