Bubbels in Camouflagepak

Welke knappe marketeer heeft deze ‘look’ plots bedacht? Waarvan kwam zijn/haar inspiratie om voortaan bubbels in te pakken met een latex, meestal melkwit, hoesje regelrecht tot over de flessennek én capsule, zodat de inhoud voor ons dorstige oog verborgen blijft? Ik krijg er echter het melkzuur van.

Gelukkig is het nog niet de meerderheid van onze bubbels die via zo’n latex velletje worden gecamoufleerd – wit voor een normale brut, en politiek correct roze voor de rosé-versie -, maar er liggen wel steeds meer van deze camouflagebubbels  in onze rekken. 

Vooral dan in de grootdistributie rukken deze SM-exemplaren op. Bovendien lijkt deze SM-verpakkingswijze vooral populair bij Cava, in mindere mate bij Crémants of Elzassers. 

Modieus of manipulatief?

Uiteraard is het duidelijk wat de bedoeling van deze camouflagetechniek is. Een fles met zo’n tweede latexhuid lijkt op het eerste gezicht voor het ongeoefende oog (en de ongetrainde tong…) immers meteen een stuk duurder en dus exclusiever. 

Vergelijkbaar met wat grote merken als Moët  & Chandon al een paar zomers lang met hun ‘Ice bubbels’ doen.  En fashionista’s kennen ongetwijfeld de cuvées van Piper-Heidsieck die door ontwerper Jean-Paul Gaultier modieus sexy werden verpakt. Eén Brut pronkte reeds in 1999 in een erotisch rood latex korset, in 2013 gevolgd door een zwarte latexversie met visnetkousen. 

Die laatste creaties waren tenminste creatief en grappig plus verzamelobjecten, maar wat heb ik in hemelsnaam met al die ‘democratische’ flessen die anno 2016  in zo’n plastiek SM-pakje worden aangeboden? 

Vaak gaat het om bubbels nipt onder of rond de 10 euro winkelprijs, waar de verpakkingsvorm dus een flinke slok opslurpt van de totale kost. Dat deze uitmonstering meestal ten koste van de inhoud gaat, lijkt de logica zelf.

Maar ook wanneer de content nog best meevalt, zoals onlangs bij de roze versie van Anna de Codorniu – aangename cava, boordevol frambozen en (bos)aardbeitjes plus een zesty fraîcheur - , reageer ik toch nog allergisch op deze artificiële flessenhoes. 

Als consument-buitenstaander zie je immers niet langer hoe ver de inhoud reeds gezakt is. Met als resultaat plots een glas dat niet meer kan bijgevuld worden wegens leeg.

Nogmaals, ik kan een originele look & feel appreciëren, maar alleen als dit niet de inhoud of het drink/proefplezier hypothekeert. 

Dus tot nader order: deze witte of roze SM-flessen blijven voorlopig op mijn zwarte lijst staan.   

 

Frank Van der Auwera