Bubbels als killers

 
Het is al een tijdje geleden dat we nog eens onze wisselbeker weggaven voor de ‘wijnidioot van de maand’, maar ik kan het toch niet laten.
 
Wie verdient deze immers meer dan onze Chinese miljardair Dingxiang Loeng? Deze  naar verluidt flamboyante zakenman stierf immers de 31ste juli in zijn peperdure suite, waar hij een luxe-party organiseerde om zijn 50ste  verjaardag – die op 2 augustus zou plaatsgrijpen – alvast te vieren.
 
Neen, er werd geen Albanese of Bosnische huurmoordenaar op hem afgestuurd, want onze arme rijkeluis liet het leven, voor de ogen van zo’n 217 gasten waaronder de politieke en economische elite van Hong Kong, bij het ontkurken van een fles champagne. Getuigen bevestigen namelijk dat de kurk volle geweld tegen zijn slaap plofte, waardoor hij vrijwel meteen overleed aan een fatale hersenbloeding.
 
Goede grap?
 
Veel gasten dachten eerder aan opgezet spel en lachten luidkeels toen Dingxiang Loeng neerzeeg, omdat ze geloofden dat dit bij zijn extravagante show hoorde. Maar toen het slachtoffer minutenlang bewusteloos op de vloer van zijn suite bleef liggen en de paramedici binnen spurtten, werd het meteen duidelijk: champagne killed the billionaire.
Alle reanimatie-pogingen bleken vruchteloos en na 20 minuten werd Loeng officieel dood verklaard.
 
En zo eindigde het curriculum vitae van deze controversiële en vaak in duistere zaakjes verwikkelde immobiliën-tycoon - met een geschat vermogen van ruim 1 miljard dollar - die in de hitparade van de rijkste figuren in Hong Kong positie 51 innam, door een simpele kurk.
 
Zonder dat hij zelfs één druppel van deze bubbels kon proeven.
 
Achteraf lijkt dat  dubbel zo ironisch, want Loeng stond bekend voor zijn overmatig drankgebruik, zijn acute drugproblemen en zijn opvliegend temperament, waarvoor hij in totaal al zo’n 30 keer werd gearresteerd. Publiek dronkenschap, rijden onder invloed of agressie tegen hotelportiers stonden op menig PV.
 
AOC Namaak
 
Maar nu komt de aap, pardon de kurk, helemaal uit de mouw: volgens de eerste politierapporten zou de dodelijke fles wel eens (goedkope) Chinese namaak kunnen zijn, gezien het exceptioneel hoog CO2-gehalte. Vergeten we niet dat sommige analisten beweren dat maar liefst 8 op de 10 flessen distillaten en wijnen die in Chinese steden circuleren ‘fake’ zijn.
 
Uiteraard blijft de directie en het personeel van het hotel waar deze fatale feiten zich voordeden, als vermoord zwijgen.
 
Net als onze Loeng trouwens, die wel baadde in rijkdom, maar misschien wel door een imitatie-bubbel naar het hiernamaals werd geschoten…
 
Frank Van der Auwera
 
P.S.: Ondertussen blijkt het toch om een fictief verhaal te gaan, waar zelfs de media in Hong Kong in trapten. En niet te vergeten ook het C.I.V.C., het officiële belangenorgaan van de champagne-industrie. Die organisatie startte zelfs een enquête op om na te gaan wie het imago van champagne wil beschadigen. Los van deze urban legend: persoonlijk heb ik al menig slachtoffer live meegemaakt bij het ontkurken van een fles bubbels. Ook door 'sommeliers'. Met oogletsels tot gevolg. Of minimaal toch figuurlijk gezichtsverlies...